فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ - پیاپی 23 (تابستان 1390)

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 23 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیر اکبری* صفحه 1
    هجرت پیامبر به مدینه، ضرورت عقد اتحاد با تمامی قبایل و از جمله یهود را جهت حفظ وحدت و عدم خیانت ضروری می نمود. گرایش بسیاری از مردم مدینه به اسلام که همراه با کاهش عزت پیشین قوم یهود، در نزد مردم مدینه بود سبب بهانه گیری و مخالفت های گسترده آن ها با پیامبر شد. تداوم این مخالفت، ضرورت تغییر قبله را موجب گردید. پیروزی پیامبر(ص) در بدر، با حسادت و آغاز درگیری بنی قینقاع با مسلمانان همراه بود. این برخورد با بخشش پیامبر و خروج آن ها از مدینه پایان یافت. دومین برخورد پیامبر(ص) با قبیله بنی نضیر صورت گرفت. خیانت آشکار بنی نضیر در توطئه قتل پیامبر(ص) اگرچه بسیار سنگین بود اما آنان نیز مورد عفو پیامبر(ص) قرار گرفتند. یهود بنی نضیر آتش افروزان جنگ احزاب بودند. خیانت بنی قریظه در جریان جنگ خندق برای مسلمانان بسیار سخت آمد. آیات 25 و 26 سوره احزاب و اذعان منابع بر کشتن مردان بنی قریظه با داوری سعدبن معاذ، به آخرین تلاش های یهود مدینه در ضربه زدن به مسلمانان پایان داد. تاملی بر رفتار و ملایمت های پیامبر(ص) در برابر توطئه های مستمر یهودیان سرانجام به واکنش و برخورد قاطعانه ای انجامید که بیشتر نیازمند بازنگری رفتار و پیامدهای عملکرد یهود در مدینه است که سرانجام چنین واکنشی را برای خویش رقم زدند. در این مقاله سعی شده است تا نوع رفتار یهود مدینه با پیامبر(ص) مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پیامبر(ص)، یهود، بنی قینقاع، بنی نضیر، بنی قریظه
  • فیض الله بوشاسب گوشه* صفحه 17
    آخرین دوره حکمرانی دولت ایران در مناطق بخارا و خیوه در دوره نادرشاه افشار صورت پذیرفت و پس از آن در مناطق مذکور حکومت هایی از ازبکان استقرار یافت که نسبت به دولت ایران سیاست و روشی در پیش گرفتند که جنبه خصمانه آن بر دوستانه اش بیشتر بود. در مرو شاخه ای از ایل قاجار از زمان صفویه تا اوایل قدرت یابی آقامحمدخان در ایران، حکومت می کردند که آن هم به دست حاکم بخارا ساقط شد. گر چه آقامحمدخان درصدد اقداماتی در مناطق مذکور بود، ولی فرصت انجام آن را نیافت. غیر از حکام فوق ترکمانانی هم در مناطق شمال گرگان و استرآباد و خراسان بودند که دارای حکومت نظام یافته و مشخصی نبودند و گرچه مدتی پناهگاه بعضی از سران ایل قاجار بودند اما با استفرار حکومت قاجار مناسبات بین آنان تغییر کرد و آن ترکمانان به قتل و غارت و اسیر کردن مردم نواحی مرزی قلمرو قاجار پرداختند و آقامحمدخان اقدام به سرکوب آن ها می کرد.
    کلیدواژگان: ایران، روابط، ماوراءالنهر، مرو، بخارا، خیوه، ترکمانان، ازبکان
  • رمضان رضایی* صفحه 50
    بیت الحکمه نخستین و بزرگترین مرکز فرهنگی جهان اسلام در دوره عباسی بوده و به عنوان عامل اصلی اعتلای نهضت ترجمه در این دوره محسوب می شد. به دنبال این نهضت و تولیدات علمی آن منزلت دولت اسلامی ارتقا یافته و روابط آن با سایر کشورها قانون مند شد. از این زمان به بعد مسلمانان در حوزه های مختلف علمی پرچم رشد و شکوفایی را به دوش کشیدند، تشویق خلفای عباسی نیز باعث شد تا بیت الحکمه اهمیت بیشتری پیدا کرده و گام های نهضت ترجمه محکم تر و قوی تر برداشته شود. بیت الحکمه در جریان نهضت ترجمه و پیشرفت دیگر علوم عربی در زمینه های ادبی و علمی از جمله فلسفه، طب، نجوم، ریاضیات و غیره نقش تعیین کننده ای داشت. این مقاله در صدد است چگونگی تاسیس بیت الحکمه، پیدایش نهضت ترجمه و عوامل موثر در پیدایش آن و نیز تاثیر بیت الحکمه در رشد و شکوفایی نهضت ترجمه را با شیوه مطالعه اسنادی مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: بیت الحکمه، نهضت ترجمه، عصر عباسی، علوم اسلامی
  • ابوالحسن شهواری*، حسین قلندری صفحه 73
    پیدایش مذهب تشیع در افغانستان به اوایل دوره اسلام و در واقع دوران امامت علی(ع) باز می گردد. برخی از محققین ظهور این مذهب را با نام قوم هزاره که شیعی مذهب اند، مرتبط می سازند. در واقع حضور قوم هزاره در افغانستان را می توان به عنوان شاخصی برای نشان دادن گستره مذهب تشیع در این منطقه بررسی کرد.
    از عوامل گرایش قوم افغانی هزاره به مذهب تشیع در افغانستان می توان از موقعیت جغرافیایی، دوری افغانستان از مرکز خلافت، علاقه و محبت شیعیان افغان به خاندان پیامبر(ص) و حضور امام هشتم شیعیان در منطقه خراسان نام برد. این گرایش به مذهب شیعه همواره در میان اقوام هزاره در افغانستان جاری بوده و به دوران حاضر نیز انتقال پیدا کرده است. از جمله اینکه در دوره صفویه، شیعیان افغانستان حضور فعالی در اوضاع سیاسی و اجتماعی داشته اند و حتی شاید بتوان دوره ایلخانیان را آغازگر فعالیتهای مذهب شیعه در افغانستان به شمار آورد. در این تحقیق سعی شده به وضعیت اجتماعی- سیاسی شیعیان افغانستان از آغاز دوره اسلام تا کنون پرداخته شود.
    کلیدواژگان: شیعیان، افغانستان، هزاره، مذهب
  • سید محمد طیبی* صفحه 92
    پرسش های اصلی که در این نوشتار در پی پاسخگویی به آنها هستیم به شرح زیر عبارتند از:1. رهبری شیعه و شیعیان در قبال نتیجه شورای پیشنهادی عمر و انتخاب عثمان چه موضعی در پیش گرفتند؟ 2. در خلافت عثمان کدامین صحابه و تابعین شیعی و برخاسته از کدام مناطق و شهرها به مبارزه با دستگاه خلافت و طرح دیدگاه های خود در ابعاد مختلف مبادرت ورزیدند؟ 3. در اندیشه و باورهای شیعیان این دوره امام علی(ع) از کدامین ویژگی های شاخص برخوردار بود؟ 4. مواضع امام علی(ع) در دوره مورد بحث در برابر خلیفه و کارگزارنش چگونه بود؟
    یافته ها به اختصار دلالت بر آن دارد که: روند شورای پیشنهادی عمر و نتیجه آن مورد توافق جریان شیعه نبوده، گرچه آنان بنابه مصلحت بر انتخاب مزبور صحه گذاشتند. بیشترین صحابه و تابعین شیعی برخاسته از مدینه النبی، کوفه و نیز مصر بودند؛ آنان در شهرهای مزبور به مبارزه و عرضه دیدگاه های خود مبادرت ورزیدند. از مجموعه سخنان شیعیان در محدوده خلافت عثمان و در جریان بیعت با امام علی(ع) پس از قتل عثمان می توان دریافت که آن حضرت به دلایل و ویژگی های متعدد و متقن به عنوان رهبری آرمانی همواره مطرح بوده است. امام علی(ع) در دوره خلافت عثمان پیوسته به عنوان ملجا، واسطه و علاقه مند به اصلاحات و گره گشای مشکلات گلایه ها و شکایت های مردم را به خلیفه منتقل می کرد؛ لیکن کارگزاران اموی به این اقدامها به دیده حسد و بدگمانی می نگریستند؛ و در جریان قیام سال سی و پنج هجری نیز پیشنهادهای آن حضرت در حل بحران از سوی کارگردانان خلافت نادیده انگاشته شد.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، تشیع، خلافت عثمان، صحابه و تابعین شیعی
  • طاهره عظیم زاده طهرانی* صفحه 123
    در میان مردان دربار قاجار، عباس میرزا، قائم مقام و امیر کبیر از پیشگامان نوگرایی و توجه به تمدن اروپا بودند. اما حدود آشنایی زنان دربار قاجار با تمدن غرب مشخص نیست. این پژوهش با تکیه بر سه زن عصر ناصری یعنی مهد علیا مادر، عزت الدوله خواهر و تاج السلطنه دختر ناصرالدین شاه، حدود آشنایی زنان را با دانش و از سوی دیگر با استعمار غرب بررسی می کند. به نظر می رسد زنان دربار قاجار در جهت گسترش مظاهر علمی تمدن غرب چون مدرسه روزنامه و غیره گامی بر نداشتند، نسبت به جنبه استعماری غرب نیز بی توجه بودند.
    کلیدواژگان: قاجاریه، ناصرالدین شاه، زنان، مهدعلیا، عزت الدوله، تاج السلطنه، تمدن اروپا، استعم
  • بررسی زندگی و قیام یحیی بن زید علوی در خراسان در سال 125 هق. / (انگیزه های قیام او و تناقضات منابع در روایت آن)
    محمدرضا غضنفری کفشگر* صفحه 155
    یکی از مهم ترین قیام های خونین در دوره پایانی حکومت امویان در خراسان، قیام یحیی بن زید علوی بود. وی که در قیام پدرش حضوری فعال داشته، بعد از شهادت پدر راهی شهرهای عراق و خراسان شد و به مدت سه سال با کوششی خستگی ناپذیر در صدد بیداری مردم آن سامان و تشویق آنان به رهایی از ستم امویان بر آمد و آنان را به دعوتی فرا خواند که بعدها به مکتب زیدیه شهره یافت. دعوت یحیی تجلی همان اهداف و انگیزه های قیام پدرش و گرفتن انتقام خون به ناحق ریخته او بود.
    از آنجا که بیشتر مورخان ضمن ابراز نظرات متفاوت و بیان روایات گوناگون خواسته یا ناخواسته سعی در تشکیک انگیزه ها و اهداف قیام یحیی بن زید داشته و او را شخصیتی نافرمان و آشوبگر نمایانده که با تمرد و سرکشی دست به آشوب زده و حتی بیت المال برخی شهرها را غارت کرده و بدین سان قتل او را مجاز جلوه داده اند، نویسنده مقاله را بر آن داشت تا با دقت بیشتر به مقایسه روایات منابع مذکور پرداخته و لا به لای مطالب برخی منابع به حقایق انکارناپذیری دست یابد. پس با چنین رویکردی می توان هدف از این تحقیق را بازخوانی روایات مختلف درباره قیام مذکور، بررسی و تحلیل آن ها، نمایاندن تناقضات و مقایسه نظرات راویان و ذکر اهداف و انگیزه های قیام یحیی بن زید بیان کرد.
    کلیدواژگان: یحیی، قیام، امویان، خراسان
  • محمود قربانی*، محمد مهدی بروشکی صفحه 188
    ربع رشیدی یکی از مدارس قدیم ایران در تبریز بود که در نیمه اول قرن هشتم هجری دایر بوده است که آنچه در این میان اهمیت دارد اصول و روش های بکار گرفته شده در حوزه سازمان مدیریت است که با نگاهی دقیق می توان به این موضوع پی برد که اصول کلی مدیریت و آموزش در این مجتمع در حوزه های مدیریت و رهبری، مدیریت منابع انسانی، سازمان و مدیریت با مدیریت نوین قابل تطبیق و گاهی کاملا مشترک است که در این مقاله با استفاده از وقف نامه ربع رشیدی که به خط واقف و نسخه اصلی آن در دانشگاه تبریز است به این مباحث پرداخته شده است
    کلیدواژگان: ربع رشیدی، مدیریت رهبری، تنظیم بودجه، دست
|
  • Amir Akbari* Page 1
    The holy Prophet’s migration to Medina made it necessary to sign an agreement with all tribes including the Jews to prevent treason and establish unity. Increasing inversion of people in Medina to Islam lowered the statues of Jews in Medina, causing them to show disagreement and opposition. The continued opposition led to the change in gheble. The holy Prophet’s victory in Badr battle started bani gheynagh’s conflict with Muslims. The conflict concluded with the holy Prophet’s forgiveness and their leaving Medina. The second conflict was with bani nazir. Their treason to kill the holy Prophet, though was very serious, was also forgiven by him. Bani nazir were also added fuel to Ahzab war. Bani ghorayze’s betrayal in khandagh war was too hard for Muslims. The 25 and 26 verses in Ahzab Aye and the execution of men in Bani ghorayze, with the arbitration of Sa’d ibn moaz, put an end to jew’s betrayal. A reflection of the Prophet’s behavior and kindness towards Jews’ plotting and then a determined reaction to it brought by Jews themselves is needed. The paper is more focused on Jews’ conduct.
    Keywords: The Prophet, jews, bani nazir, bani ghorayze, bani gheynagh
  • Fazl Allah Bushaseb* Page 17
    At the end of the 12th AH/18th BC centuries the beginning of 13th AH/19th BC centuries Uzbeks ruled in Bokhara and Khiva. The two governments were hostile not only with Iran, but also with each other. Qajar tribe which governed in Merv since the Safavid era was overthrown by Bokhara governors. When Agha Mohammad khan took power,he threatened the Bokhara governor through a letter to ignore Merv and southern lands of Oxus. He accepted Oxus as belonging to Iran border and did not have any claim towards Transoxiana lands. though, at that time those areas were the center of Iranian culture revival. Except Uzbek, Bokhara and Khiva governments, there was another group living near the Qajar territory in the north of Khorasan,Astarabad and Gorgan,some of whom were constantly disobedient to Iran government or Bokhara and Khiva governments, however, because of their semi-wild nature, they made the borderlines of Iran insecure, and looted and enslaved people. They sold Iranian slaves in Bokhara and Khiva as well. There is no news or report on the relation ship between Agha Mohammad Khan and Khiva,s government,however,based on the reports Khiva government supported the opposition Turkkmens of Iran.
    Keywords: Iran, relationship, Mesopotamia, Marv, Khive, Torkams
  • Ramezan Rezaei* Page 50
    Beit-ol-Hekmeh(the house of knowledge) was the first and the most important Islamic and cultural centers during Abbasid era and it was considered as a main factor in the development of translation movement in this era. In this movement there was a progress in the Islamic government and its relations with other countries was based on rule. From that era Muslims became famous in different scientific fields and Abbasid Khalifes’ encouragements caused that the importance of Beit-ol-Hekmeh increased and the translation movement became more advanced. In general Beit-ol-Hekmeh had an important role in translation movement and in the progress of another Arabic sciences in the literal and scientific fields such as philosophy, medicine, astronomy, mathematics and so on. This article tries to investigate how Beit-ol-Hekmeh was built, the origin of Translation movement and the effective factors on it, the effects of Beit-ol-Hekmeh in the growth of translation according to the library studies.
    Keywords: Beit, ol, Hekmeh, translation movement, Abbasid era, Islamic sciences
  • Abolhassan Shahvare*, Hasan Ghalandri Page 73
    The appearance of Shiite in Afghanistan goes back to the early Islam period and Imam Ali. Some of the researchers the emergence of this religion associate with the Shiite Hazara ethnic group. In fact, the presence Hazara people in Afghanistan can be as an indicator to show the extent of Shiat religion in this region. The tendency of people to the Shiite Hazara Afghans in Afghanistan can be including geographical location, away from the center of the Caliphate of Afghanistan, Afghan Shia's love interest and the family of the Prophet(PBUH), the eighth Imam of Shiites in the Khorasan(as) region. The tendency to Shiite Among the ethnic Hazaras in Afghanistan and now has moved to the present era. Among the Safavid period, the Shiites in Afghanistan have been active in political and social situation, and perhaps even can consider the period Ilkhan the beginner of Shiite activities in Afghanistan. In this research we tried to regard to social, political situations of Afghanistan Shiites since the beginning of period of Islam.
    Keywords: Shiites, Afghanistan, the Hazara, religion
  • Mohammad Tayebi* Page 92
    The study tries to investigate a number of questions. They include: what was the response of Shiite leadership and Shiites to the result of proposed council of Omar and Uthman’s being selected? Which companions of Shiism and from what cities and regions began to oppose the caliphate system? What were the specific characteristics of Imam Ali (peace be upon him) from the point of view of Shiites’ belief of that period? What was the position of Imam Ali towards the caliph and his agents in the intended period? Findings indicate that Shiites did not agree with the trend of proposed council of Omar and its result, though for some expedience they did not oppose the decision. Most companions of Shiism were among the people of Medina, Cufa and Egypt; they took action to battle and present their own view points. The words of Shiites about the Uthman caliphate and allegiance to Imam Ali, after the murder of Uthman, suggest that Imam Ali had always been accepted as an Ideal leader for some valid reasons and characteristics. He always transferred the complaints and difficulties of people to caliph during the caliphate of Uthman as a refuge, intermediary and interested in reforms, but the agents of Umayyad were jealous and suspicious about these actions; and recommendations of Imam Ali for the solution of crisis were ignored by the agents of caliphate during the insurrection in 35A.H.
    Keywords: Imam Ali, Shiism, ottoman caliphate, the companions of Shiism
  • Taherh Azimzadeh* Page 123
    Amongst Qajar’s court men, Abas Mirza, Ghaem Magham and Amir Kabir were pioneers in Modernism and paying attention to European civilization. However, the extent of the familiarity of Qajar court’s women to western ideas is not clear. The research investigates the level of women’s acquaintance with the knowledge and Western Colonialism to lean on three women of Nasiruddin Shah’s Court like Mahd Oliya, Ezatodolleh and Tajosaltane who were Nasiruddin Shah’s mother, sister and daughter. It seems they did not try to improve Western civilization symbols such as schools, newspaper etc. Furthermore, they did not pay attention to the aspects of Western Colonialism
    Keywords: Mahd Oliya, Ezatodolleh, Tajosaltane, European Civilization, Colonialism
  • Mohammad Reza Ghazamfari* Page 155
    One of the most important bloody uprising in the last era of Umayyad government in Khorasan was Yahya ben Zeyd alavi's movement. He was an active warrior in the uprising of his father and after the martyrdom of him, he went to the cities of Iraq and Khorasan for three years to awaken the people and encourage them to release themselves from Umayyad's oppression. He called them to a movement, which was later known as Zeydi school. Yahya's invitation emanates in his father's aims and motivations. He tries to revenge for unjustifiable murder of his father. Since most historians expressing different views and traditions deliberately or unwittingly tried to question the motives and aims of the Yaḥyá Ben Zeyd's uprising and depicted him as disobedient and turbulent. He was also accused of robbing the treasury of some cities and thus his murder was allowed. The writer of article compares the traditions with more attention and all inside the statements of some resources could find undeniable facts. The aim of the study is to revise different traditions about this uprising, and present contradictions and compare the views of narrators and mention the aims and motivations of the Yaḥyá Ben Zeyd Alavi's uprising.
    Keywords: Yaḥyá Ben Zeyd Alavi's uprising, motive, Umayyad
  • Mahmud Ghorbani *, Mohammad Mehdi Broshki Page 188
    Robe' Rashidi was an old school in Tabriz established in the first half of the eighth century. It should be mentioned that the applied principles and methods in this school were based on management organization. By a deep glance, it can be found that overall principles of management and education in this complex were in the fields of management and leadership, human resources management, organization and management through compatible modern management and sometimes quite common. In this essay, the researchers applied the granted letter from Robe' Rashidi written by Vaghef which the original version is in Tabriz University.
    Keywords: Robe Rashidi, leadership management, budgeting, wage